28 december 2008

Mattias Hagberg - Skräp

Mattias Hagberg är frilansjournalisten och författaren som blev så fascinerad av sopor att han skrev en hel bok om dem. Skräp är en liten exposé över sopornas väg från konsumenten till sopstationen, som i många fall ligger i Afrika eller Kina - Ghana, till exempel, är en av världens största "sopimportörer" eller kanske snarare en av världens största dumpningsplatser för sopor, närmare bestämt elektronikavfall. Det är stora pengar det rör sig om i sopbranschen och det finns företag som lever på att vi andra producerar skräp och som rentav vill få oss att konsumera ännu mera och skapa mer och mer sopor... Och långt ifrån allt återvinns. Det mesta bränns och förvandlas till värme eller el - men restprodukterna från förbränningen är giftiga och man vet inte vad man ska göra av dem.

Det intressanta med Hagbergs bok, för mig iallafall, är inte själva domedagspredikningen om konsumtion och allt skräp det producerar (allvarligt talat, vem vet inte att vi konsumerar för mycket och producerar skräp så att det räcker för flera livstider?) utan de små ljusglimtar han erbjuder när han skriver om visionärer som faktiskt ger konkreta förslag på hur konsumtionsmönster eller politiken för sophantering kan förändras. Det är inte mycket, men det finns här och där (till exempel i utdragen från Elin Wägners Väckarklocka, visserligen från 1941 men jag blir ändå intresserad av att läsa den). Hagberg nämner även H. D. Thoreau (Walden, 1854) och Arne Næss (Ekologi, samhälle och livsstil, 1973) som jag också skriver ner på min "att läsa"-lista.

Även om Skräp inte är särskilt djupgående kan den ändå fungera som en liten väckarklocka för många människor och kanske framför allt som en kick i baken så att folk blir intresserade av att lära sig mer om sin konsumtion och vilka verkningar den har för miljön.

Andra boktips i samma anda som jag tror starkt på är Sjukt billigt: vem betalar priset för ditt extrapris? av Jörgen Huitfeldt et. al. och Köp inte den här boken! : mitt år med köpstopp av Ann-Christin Gramming. Jag har inte läst nån av dem, men de ligger (tillsammans med mycket annat, det måste medges) på väntelistan.

Såhär skriver SvD:s litteraturkritiker om Skräp.

Inga kommentarer: