28 juli 2010

Klick klick

Och eftersom jag precis berättat att jag läser färre böcker nu så kunde jag inte låta bli att beställa några från Book Depository...
  • Laurie R. King - The Moor
  • Andrew Martin - The Necropolis Railway
  • Kate Summerscale - The Suspicions of Mr. Whicher
  • Conrad Williams - One
  • David Gibbins - The Mask of Troy

Intressant faktum

Det låter konstigt, men att jobba heltid är faktiskt bra för mitt läsande (ja, det är dåligt också, till exempel eftersom jag hittar nya böcker att låna hela tiden...); det tvingar mig nämligen att inte läsa om i lika hög grad. Jag läser färre böcker nu, men nästan alla är "nya" - nya för mig alltså. Och ibland nya i sin rätta bemärkelse också, jag läste nyss Stephan Mendel-Enks Tre apor och håller nu på med Sofi Oksanens Utrensning (nåja, den kanske inte är helt sprillans ny, men ändå). De där timmarna varje onsdag då jag inte har nåt att göra hjälper också till, eftersom jag kan ägna den tiden åt att läsa.

Däremot har jobbet en märkbar effekt på mitt bloggande... ett eller två inlägg i veckan är inte direkt högfrekvent.

24 juli 2010

Dan Brown - The Lost Symbol

Detta är den tredje(?) boken om professor Robert Langdon och precis som vanligt blir nämnde professor indragen i en hemlig komplott som hotar att ödelägga världen, eller åtminstone världen som vi känner den. Förhoppningsvis inser Dan Brown nu att det inte går att peta in Langdon i fler världsomspännande religiösa/mytiska konspirationer, det börjar redan vara lite väl otroligt (ungefär som mordfrekvensen i Midsomer eller att Puck Bure snubblar över ett lik varenda gång hon vänder sig om).

That said så tycker jag faktiskt att The Lost Symbol är helt ok. Jag läste den på engelska den här gången, med fördelen att språket inte kändes lika taffligt som vanligt - det har antagligen att göra med att jag inte är lika bra på engelska som på svenska, av uppenbara skäl - utan faktiskt helt ok. I vanlig ordning smetar Brown på med alla konspirationsteorier han bara kan få tag på och den här gången är det frimurarna som får en släng av sleven. Langdon blir kontaktad av sin gamle vän Peter Solomon, en überrik affärsman som också är högt uppsatt inom frimurarorden, och Solomon ber honom att dels hålla ett föredrag för ett gäng frimurare och andra höjdare i U.S. Capitol och dels ta med sig ett paket som Solomon anförtrott Langdon en gång för flera år sedan.

Peter Solomons syster Katherine är forskare och har ett superhemligt labb där hon sysslar med förskning som potentiellt kan förändra världen; hon arbetar inom noetik vilken är vetenskapen om, tja, tankar, mer eller mindre (samt andra saker som vi för det mesta avfärdar som övernaturligt) och hon har, bland annat, vetenskapligt bevisat(!) att människan kan förändra den fysiska världen med tankekraft.

Samtidigt blir syskonen Solomon och Robert Langdon jagade av en mystisk galning som är övertygad om att Katherines forskning tillsammans med frimurarnas hemligheter kan förändra världen till det bättre, och är fast besluten om att mänskligheten inte borde få tillgång till dessa hemligheter.

Ja, och CIA är inblandade dessutom.

Man ska ha en hög toleransnivå för dravel, förstås, och antagligen ta det mesta Langdon säger med en nypa salt (jag är tyvärr inte särskilt väl bevandrad i t.ex. religiös symbolik för att veta hur mycket fakta Brown fått till korrekt - men jag hoppas att han gjort åtminstone lite research). Har man inte den minsta tolerans för new age-flum (noetik, t.ex.) ska man nog också skippa The Lost Symbol. Men om man bara vill ha en underhållande action-thriller-äventyrsroman så kan jag definitivt rekommendera det här.

21 juli 2010

Lugn och stillhet

Idag har jag läst ut Andrew Taylors Det blödande hjärtat (mycket bra, helt klart det bästa jag läst av Taylor) - på jobbet. Ja, så mycket har det varit att göra idag. Onsdagar är stressiga på morgnarna här i Öjebyn; boklådorna till de andra filialerna ska iväg, kravbrev ska skickas, boklådorna som kommer från de andra filialerna ska packas upp, plus de vanliga grejerna: ta in tidningar, registrera nya tidskrifter, vattna blommor(!) och så vidare. Eftersom boklådorna går iväg strax efter 10 måste jag vara här 08.00-08.30 och jag jobbar sen till stängning, dvs. 19. Men, mitt på dagen kan jag istället ta en långlunch på ett par-tre timmar om jag så vill (vi öppnar kl 14), och idag har den gått åt till att läsa Det blödande hjärtat. Det har också varit så lite folk här att jag kunde läsa de sista kapitlena fastän det var öppet... och jag har ändå hunnit med de "vanliga" sakerna, ställt upp böcker, plockat ihop reservationer och sånt.

Nu sitter jag här och trummar med fingrarna. Jag försöker få låntagare att komma hit enbart med tankekraft, så jag kan få nåt att göra. =)

18 juli 2010

Tom Becker - Darkside

Darkside är första delen i en ungdomsserie som handlar om 14-årige Jonathan, som en dag blir varse om att det finns en helt annan sida av London än den han har vuxit upp i. Hans pappa lider av en mystisk sjukdom som gör att "mörkret" ibland sluter sig runt honom och då hamnar han på (mental)sjukhus. Var Jonathans mamma är vet ingen, och den enda Jonathan har att luta sig mot är grannen mrs Elwood.

Nu har pappan åkt in på psyket igen, vilket ger Jonathan en chans att leta igenom sin fars annars noggrannt vaktade arbetsrum. Han söker bland annat efter ledtrådar till sin mamma, men hittar också kryptiska hänvisningar till en plats som kallas Darkside. När Jonathan blir jagad genom stan av en märklig kvinna med färgsprakande hår lyckas han ta sig till Darkside, som är en gömd plats mitt i London - en plats med mörka gränder, kullersten, sotiga skorstenar och mycket farliga människor... en plats där Jack Uppskäraren en gång var kung.

Visst, handlingen funkar (det är en ungdomsbok, eller kanske rentav för ännu lite yngre barn, mellanstadiet eller så, så den blir ju aldrig alltför hemsk men rätt skrämmande ändå), men att läsa den i översättning - nej. På svenska är Darkside stapplande, grovhuggen... knappt läsbar faktiskt i vissa stycken. Tyvärr har jag ingen möjlighet att läsa serien på originalspråk om jag inte köper den själv, så jag får helt enkelt skära tänder ibland och läsa vidare på svenska. Hur som helst så har jag lånat andra boken, Blodsarv, och hoppas på att den kanske är bättre översatt, för jag gillar Jonathan och jag gillar verkligen idén med Darkside.

14 juli 2010

Det där bokbytet

Lilla O har ju dragit igång ett bokbyte som jag nog ska vara med på - jag måste bara samla ihop tio böcker att byta bort. Med tanke på att jag kommer hem rätt sent idag så blir det nog inte förrän senare i veckan, eller till helgen - men jag tänkte bara förvarna så att ni vet. ;)

*Uppdatering* Eftersom jag inte har råd att skicka några paket just nu så måste jag skjuta upp bokbytet. Det blir kanske av senare.

Jobb jobb

Jag jobbar ju nu, och pendlar två timmar per dag (en timme dit och en timme hem, alltså) med bil, så det blir inte jättemycket läst kan man ju säga. Och även om jag hade åkt buss så kan jag inte läsa i fordon som rör sig, förutom tåg, så det hade inte blivit nåt läst ändå! Jag har dock några orecenserade böcker liggande, ska försöka ta tag i att skriva om den nån dag framöver.

Men det är iallafall förklaringen till varför det är rätt lite aktivitet på bloggen just nu, förutom på helgerna. När jag väl är hemma så prioriterar jag att umgås med min stackars sambo, som är grymt uttråkad under dagarna (han har inget jobb i sommar, jag är borta 11-12 timmar om dagen och de flesta av våra kompisar jobbar de också), framför att läsa eller blogga. Just onsdagar kan jag dock ta långlunch eftersom jag börjar 08.00 och slutar 19.00 - det är så mycket som måste göras onsdagmorgnar att jag inte hinner med det om jag börjar 10.00 som jag egentligen borde göra - så då kan jag ju läsa en del... och blogga, som jag gör nu. =)

Hur som helst. Jag har träffat på en gammal kursare från BoI-utbildningen, hon bor i Pajala men var en sväng i Öjebyn och kom in på bibblan för att låna datorn. Lite oväntat möte. =) Dessutom har jag - eller, ja, biblioteket förstås - fått celebert besök av En bok om dagen. Inga fler bokbloggare som bor eller är på resa i Norrbotten som tänker titta in?

11 juli 2010

Lyrans 100 kvinnor

Lyran har gjort en lista på 100 bra kvinnliga författare för att kontra Världsbibliotekets lista över de 100 bästa författarna, där de flesta är män. Originalet finns här.

Fetstila titel + författare om du läst boken
Om du inte läst just den boken men annat av författaren - fetstila författaren
Kursivera de titlar du vill läsa
Stryk över de du inte vill läsa, eller markera med rött
* efter boken betyder att du aldrig hört talas om den
+ efter boken betyder att du äger den
x efter de du påbörjat men inte avslutat

1. Adichie, Chimamanda Ngozi - En halv gul sol +
2. Alfvén, Inger - Ur kackerlackors levnad
3. Allende, Isabel - Andarnas hus
4. Angelou, Maya - Jag vet varför burfågeln sjunger +
5. Aronsson, Stina - Hitom himlen
6. Atwood, Margaret - Penelopiaden
7. Axelsson, Majgull - Aprilhäxan
8. Austen, Jane - Stolthet och fördom +
9. Barbery, Muriel - Igelkottens elegans
10. Beecher Stowe, Harriet - Onkel Toms stuga
11. Benedictson, Victoria – Pengar
12. Blixen, Karen - Min afrikanska farm
13. Boye, Karin - Kallocain +
14. Brantenberg, Gerd - Egalias döttrar
15. Brontë, Anne - Agnes Grey
16. Brontë, Charlotte - Jane Eyre x
17. Brontë, Emily - Svindlande höjder
18. Buck, Pearl - Den goda jorden
19. Christie, Agatha - Tio små negerpojkar
20. Condé, Maryse - Desirada
21. Djebar, Assia - Sultanbrudens skugga
22. Duras, Marguerite - Älskaren
23. Edelfeldt, Inger - Kamalas bok
24. Ekman, Kerstin - Hunden
25. Eliot, George (Mary Ann Evans) – Middlemarch +x
26. Emecheta, Buchi - Andra klassens medborgare *
27. Fagerholm, Monika - Underbara kvinnor vid vatten
28. Flygare-Carlén, Emilie - Rosen på Tistelön
29. Fossum, Karin - Älskade Poona
30. Frame, Janet - En ängel vid mitt bord
31. Frank, Anne - Anne Franks dagbok
32. Fredriksson, Marianne - Simon och ekarna
33. French, Marilyn - Kvinnorummet
34. Gaskell, Elizabeth - Cranford
35. Gordimer, Nadine - Min sons historia +
36. Gripe, Maria - Tordyveln flyger i skymningen
37. Highsmith, Patricia - En man med många talanger
38. Hodgson Burnett, Frances - En liten prinsessa
39. Holst, Hanne-Vibeke - Min mosters migrän *
40. Hustvedt, Siri - Vad jag älskade +
41. Isaksson, Ulla - De två saliga *
42. Jansson, Tove - Pappan och havet
43. Jelinek, Elfride - Älskarinnorna
44. Johansson, Elsie - Glasfåglarna
45. Jones, Sadie - Den utstötte +
46. Jong, Erica - Rädd att flyga
47. Kandre, Mare - Aliide, Aliide
48. Kincaid, Jamaica - Annie John
49. Kleve, Stella (Malling, Mathilda) - Bertha Funke
50. von Krusenstjerna, Agnes - Den blå rullgardinen +
51. Lagerlöf, Selma - Kejsarn av Portugallien
52. Lahiri, Jhumpa - Främmande jord
53. Lessing, Doris - Den femte sanningen
54. Lidman, Sara - Lifsens rot
55. Linderborg, Åsa - Mig äger ingen
56. Lindgren, Astrid - Mio min Mio
57. Lispector, Clarice - Stjärnans ögonblick
58. Lugn, Kristina - Stulna juveler
59. Magorian, Michelle - Godnatt Mister Tom +
60. Malmsten, Bodil - Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån
61. Martinson, Moa - Kvinnor och äppelträd
62. McCullough, Colleen - Törnfåglarna
63. Mernissi, Fatima - Drömmar om frihet *
64. Mitchell, Margaret - Borta med vinden
65. Montgomery, L M - Anne på Grönkulla
66. Morante, Elsa - Historien *
67. Morrison, Toni – Älskade +
68. Müller, Herta – Hjärtdjur +
69. Munro, Alice - Kärlek, vänskap, hat
70. Oates, Joyce Carol - Blonde
71. Oksanen, Sofi - Stalins kossor +
72. Olsson, Vibeke - Molnfri bombnatt
73. Plath, Sylvia - Glaskupan
74. Robinson, Marilynne - Gilead
75. Rowling, J K - Harry Potter-serien +
76. Roy, Arundhati - De små tingens gud +
77. Sagan, Françoise - Ett moln på min himmel
78. Sandel, Cora – Alberte-serien +
79. Sapfo - Sapfo : dikter och fragment
80. Sundström, Gun-Britt - Maken
81. Szymborska, Wisława - Dikter 1945-2002
82. Shelley, Mary - Frankenstein
83. Shriver, Lionel - Vi måste prata om Kevin
84. Sittenfeld, Curtis - Presidentens hustru
85. Smith, Zadie - Om skönhet
86. Stenberg, Birgitta - Alla Vilda *
87. Stridsberg, Sara - Drömfakulteten x
88. Tan, Amy - Joy Luck Club
89. Tartt, Donna - Den hemliga historien +
90. Thorvall, Kerstin - När man skjuter arbetare
91. Trotzig, Birgitta - Dykungens dotter
92. Tyler, Anne - Ett amatöräktenskap
93. Ulitskaja, Ljudmila - En munter begravning *
94. Undset, Sigrid - Kristin Lavransdotter
95. Wassmo, Herbjörg - Huset med den blinda glasverandan *
96. Waters, Sarah - Främlingen i huset
97. Wells, Rebecca - Yayaflickornas gudomliga hemligheter
98. Winterson, Jeanette - Det finns annan frukt än apelsiner +
99. Woolf, Virginia - Mot fyren
100. Wägner, Elin – Pennskaftet +

De som inte är markerade på något sätt är varken till eller från, dvs. jag är inte sugen på att läsa dem men jag har inte heller bestämt mig för att jag inte vill läsa dem. Det visade sig att jag läst fler av böckerna på listan än jag först trodde, 22 stycken plus några där jag läst andra böcker av författaren men inte just den boken. Och många av de andra skulle jag vilja läsa. (Det är i princip bara Jelinek jag helst skippar. Jag har försökt - hon är inte min grej.)

Jo, och jag har börjat på ett par av böckerna men gett upp. Drömfakulteten till exempel, den var så INTE min grej.

10 juli 2010

Sortering i datumordning

Jag har varit tvungen att sortera mina låneböcker i datumordning (efter när de ska tillbaks) så att jag överhuvudtaget ska ha en chans att hinna läsa dem. För närvarande har jag 22 (olästa) böcker från tre olika bibliotek hemma. I datumordning:
  • Darby Conley - Get Fuzzy: Hunden är ingen leksak (seriealbum)
  • Stef Penney - I vargars följe
  • Amanda Hellberg - Styggelsen
  • Viktor Johansson - Limbo
  • Dan Brown - The Lost Symbol
  • Justin Evans - En mörkrädd pojke
  • H. p. Lovecraft - Skuggan över Innsmouth
  • Kristin Hannah - En flicka som kallas Alice
  • Stephan Mendel-Enk - Med uppenbar känsla för stil
  • John Ajvide Lindqvist - Lilla stjärna
  • Paolo Bacigalupi - The windup girl
  • Stephan Mendel-Enk - Tre apor
  • Scott Westerfeld - Uglies
  • Agatha Christie - Ödets port
  • Agatha Christie - Skospännet
  • Stephen Booth - Sista samtalet
  • Kathryn Stocket - The Help
  • Gillian Cross - Den gömda skogen
  • Celia Rees - De försvunna
  • Magnus Nordin - Svart drama
  • Mårten Sandén - Den femte systern
  • Sarah Blake - The Postmistress
Det är tur att det finns omlån. Men det är verkligen livsfarligt att jobba på bibliotek - man kommer alltid hem med fler böcker än man hade med sig dit.

Tematrio - Titelblommor

Förra veckans tematrio, som jag inte hann med att svara på då, handlade om titelblommor (eftersom det har varit både titeldjur och titelstäder. Titelfärger, kanske, nästa gång? Eller titelädelstenar? Titelfrukt?)
  • Umberto Eco - Rosens namn. Den måste ju finnas med; en 1300-talsdeckare som filmatiserats med Sean Connery och en mycket ung Christian Slater i rollerna. (Och Ron Perlman, inte att förglömma.) Boken är läsvärd och filmen sevärd.
  • Stephen King - Rasande Rose. Tyvärr inte en av Kings bästa böcker rent skräckmässigt, men själva historien om Rose och flykten från hennes misshandlande man är bra.
  • Maria Lang - Rosor, kyssar och döden. Det här däremot är en av Maria Langs bättre böcker; de är ju alltid bra så länge de skrevs innan, tja, 1960 eller så. Christer Wijk förlovar sig med ung arvtagerska men får utreda mord istället för att ha förlovningsfest.
Det blev visst en massa rosor även för mig, det är fler än jag som har begränsat sig till just denna blomma har jag sett. Svårt var det iallafall. Jag läser tydligen inte särskilt många böcker med blommor i titeln.

6 juli 2010

China Miéville - Kraken

China Miéville blir verkligen bara bättre och bättre. Jag har svårt att se hur han ska kunna toppa Kraken - och ja, jag bevakar honom noggrant för att inte missa eventuella nya boksläpp, vilket resulterar i att jag får vänta på varje ny bok i ett år eller så innan den faktiskt släpps - men i och för sig så är varje bok så annorlunda den föregående (men vissa grundläggande teman brukar alltid finnas med, en del politik till exempel) att nästa förmodligen blir nåt som man absolut inte kunnat tänka sig...

Kraken handlar om Billy, som jobbar på naturhistoriska museet och är en av de som konserverade museets största dragplåster, jättebläckfisken Archie. En del av hans jobb går ut på att visa besökare runt i museet och Archie i sin enorma glastank är förstås rundturens höjdpunkt. Men en dag inträffar det ointräffbara - Archie är borta. Och inte bara Archie utan hela tanken, med formalin och allt. Bläckfisken har försvunnit utan ett spår.

In på scenen kommer Baron och Collingswood, två mycket oortodoxa poliser vid roteln för kulter och kultrelaterade brott. Samtidigt försvinner Dane, en av museets säkerhetsvakter, och en man hittas död i en jättestor glasflaska. Allt är mycket förvirrande för Billy, och det går sakta upp för honom att det finns ett helt annat London som döljer sig alldeles om hörnet i den stad han hittills trott sig känna.

Just det här med ett annat London (eller en annan stad) som ligger, tja, ungefär där det vanliga London finns men ändå inte är ett vanligt tema för Miéville. I Un Lun Dun hittar Deeba och Zanna ett annat London, icke-London, och i The City & the City befinner sig tvillingstäderna Beszel och Ul Qoma på samma plats - men den som befinner sig i den ena staden och ändå ser någon eller något i den andra bestraffas av något som kallas Breach.

På nåt sätt är Miéville, och särskilt Kraken av de böcker jag läst hittills, ganska tungläst. Inte dålig eller seg eller så, tvärtom, men språket är, tja, komplicerat - eller snarare så känns det som att dialogerna enbart består av slang fastän de inte gör det (jo, till en viss del gör de det), och ibland fick jag läsa om en extra gång för att vara säker på att jag uppfattat det rätt. Men det kanske bara är mina språkkunskaper som brister; av nån anledning så har jag plötsligt fått svårare att läsa på engelska känns det som. Mycket konstigt.

Nå ja. Jag älskar Miévilles alla skumma idéer, till exempel de strejkande familiarerna och deras fackförbund UMA (Union of Magicked Assistants). De påminner om Deebas lilla tama mjölkkartong Curdle i Un Lun Dun. =) Och referenserna till Star Trek är ju helt underbara. Fast det är uppenbarligen är mycket dåligt att teleportera sig...

Welamonstret som nyckelring!

Jag skrev ju i min recension av Googolplex att jag älskar Wela förlags lilla "Welamonster" - så idag har jag fått en nyckelring med monstret på. =) Tack så mycket, det gjorde min dag!

4 juli 2010

Hej hej

Jag tänkte bara berätta att från och med måndag så vickar jag på Piteå stadsbibliotek, samt filialen i Öjebyn. Jag vet inte riktigt hur länge - till mitten eller möjligen slutet av augusti förmodligen. När det vicket är slut så går jag tillbaks till praktiken i Luleå.

2 juli 2010

KG Johansson - Googolplex

Eftersom jag skrev om KG Johanssons lättlästa science fiction Varning: Framtid så fick jag ett rec. ex. av hans nya bok Googolplex från Wela förlag. Jag älskar förresten deras lilla symbol, "Welamonstret". =)

Hur som helst, Varning: Framtid läste jag ju mest av en slump och jag har aldrig läst nåt av KG Johansson innan. Det var ju en stor miss, skulle det visa sig. Googolplex är en science fiction med mer än bara lite metafysiska drag. Boken börjar med att ett gäng kolonisatörer beger sig till planeten Shylock för att, tja, terraforma och skapa sig ett nytt liv 32 ljusår från Jorden. Jack, bokens huvudperson, är en av kolonisatörerna. Han är omkring tvåhundra år gammal, tror han, och i sin nuvarande kropp är han, precis som många av de andra, nitton år och modifierad för att klara en annan planets atmosfär och tyngdkraft. Han har bokstavligt talat lämnat de flesta av sina minnen på Jorden - de befinner sig i "hjärnor" i två underjordiska valv i olika delar av världen.

På Shylock är livet hårt. Kolonisatörerna får slita för att få fram de mineraler som behövs för att bygga om planeten, men samtidigt blomstrar kärleken - eller kanske snarare hormonerna - bland de kroppsligen tonåriga nybyggarna. Jack får upp ögonen för den vackra Liya, men det dröjer innan han beslutar sig för att göra något åt saken. Under tiden växer hans missnöje och oförklarliga känsla av att något är fel.

Början av boken känns ganska mycket som en film (jag hade också gärna velat se den som film, jag tror den skulle bli bra) och det är väldigt intressant sen när man får veta vad som egentligen hänt med Jorden fram till "dags dato", ungefär 2700-talet. Man kastas in ganska abrupt i handlingen där i början - in media res - så det är lite förvirrande ett tag... Men det ordnar upp sig. Det är också roligt att Jack är svensk (inte helt otippat eftersom författaren är svensk) och dessutom norrbottning. =)

Det som börjar som en vanlig hederlig science fiction, dock med vissa tekniska grepp som iallafall jag inte sett särskilt ofta tidigare, utmynnar så småningom i en metafysisk diskussion om människans fria vilja och rätten till ett val. Att man, trots att alla andra tycker motsatsen - och motsatsen kanske rentav är den bästa vägen att gå, vem vet? - ska ha rätt att göra som man själv vill. Det handlar också om universums oändlighet, och oändliga mängder andra universa, där ett oändligt antal andra versioner av en själv är nästan precis likadana men ändå helt annorlunda. Finns möjligheten att något ska inträffa så har det inträffat.

Det blev lite många tanketrådar att hålla reda på där ett tag, men jag gillar absolut. Jag tror nog att jag måste åtgärda min icke-läsning av KG Johanssons andra böcker å det snaraste; till exempel Frukost i skymningen som jag har sett flera gånger nu i SF-hyllan på biblioteket. =) Den är frontad och allt så den har varit svår att missa.

Kvartalsrapport 2

April
David Eddings - Murgoernas konung
Kathy Reichs - Devil Bones
Clive Cussler - The Navigator
Gyles Brandreth - Oscar Wilde and the Dead Man´s Smile
Elin Wägner - Pennskaftet
David Gibbins - The Tiger Warrior
Maria Lang - Kung Liljekonvalje av dungen
Claude Izner - Mordet i Eiffeltornet
Geraldine McCaughrean - Det vita mörkret
Maria Lang - Tragedi på en lantkyrkogård

Maj
Maria Lang - Rosor, kyssar och döden
George Mann - Ghosts of Manhattan
Maria Lang - Körsbär i november
Siegfried Lenz - En tyst minut
Agatha Christie - Destination okänd
Orhan Pamuk - Den vita borgen
Christoffer Carlsson - Fallet Vincent Franke
Elly Griffiths - Janusstenen
Nevil Shute - Fem svarta höns

Juni
KG Johansson - Varning: Framtid
William Hope Hodgson - Rösten i mörkret och andra skräckfyllda berättelser
Catherine O´Flynn - Händelser vid Green Oaks galleria
Stephen Booth - Svart som synden
Ann Halam - Besökaren
Chris Powling - Trasdockan
Maria Lang - Inte flera mord
Magnus Nordin - Huset vid vägens slut
China Miéville - Kraken
Tana French - Okänt offer

Ovanligt lite omläsningar det här kvartalet, för att vara jag alltså. Men jag är osäker på om jag läst Destination okänd förut eller inte, därav den blå färgen. 29 böcker allt som allt och sex eller möjligen sju omläsningar.

Bäst det här kvartalet (utan inbördes ordning):

China Miéville - Kraken
Gyles Brandreth - Oscar Wilde and the Dead Man´s Smile
Christoffer Carlsson - Fallet Vincent Franke
Tana French - Okänt offer
David Gibbins - The Tiger Warrior

Levde verkligen inte upp till förväntningarna:

Claude Izner - Mordet i Eiffeltornet