29 februari 2012

Adam Baker - Juggernaut

Eftersom jag blev ganska lyrisk över Adam Bakers debut Outpost i höstas så var jag ju tvungen att köpa och läsa hans andra bok Juggernaut. Den utspelar sig under brinnande Irakkrig i ett hett och sandigt mellanöstern, så miljön är inte lika intressant som i Outpost (tycker jag), men i övrigt är böckerna väldigt lika. Båda har en stark kvinnlig huvudperson - även om Jane i Outpost var ganska mesig från början - och båda har samma grundläggande handling, nämligen den mystiska sjukdom som förvandlar människor till en sorts odöda med svarta ögon och en fruktansvärd blodtörst.

Lucy och hennes team är legosoldater i Irak. Några är amerikaner, Lucy själv är britt och en annan är sydafrikan. Det de har gemensamt är skickligheten som legosoldater och alla de år de kämpat tillsammans i krigshärdar över hela världen. Men nu börjar de vara trötta på det livet, och när Lucy får höra talas om en irakisk krigsfånge med hemligstämplad information om en stor guldskatt beslutar sig teamet för att göra ett enda jobb till innan de kan dra sig tillbaks som rika människor.

Problemet är att guldskatten befinner sig mitt i öknen, långt ifrån ära och redlighet - och guldet är inte det enda som finns där ute.

Det här känns som en prequel till Outpost; bilderna av upplopp och brinnande bilar som besättningen på Kasker Rampart ser på tv är troligen en direkt verkan av händelserna i Juggernaut. Förhoppningsvis handlar nästa bok om de sista resterna av mänskligheten och deras kamp efter apokalypsen...

Inte lika bra som förra boken men helt ok är mitt betyg. Jag blev inte lika engagerad i huvudpersonerna i den här boken och överraskningseffekten (hur viruset/sjukdomen/vad det nu är utvecklar sig) var förstås borta, men som en del av Adam Bakers egna universum av blodtörstiga, metallinfesterade zombies funkar Jaggernaut alldeles utmärkt.

Har ni sett?!

Eld, andra delen av Engelsforstrilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, kan förhandsbeställas på Adlibris! (Säkert på Bokus också.) Den kommer visserligen inte ut förrän i april men såååå långt kvar är det ju inte. Kan man ju intala sig.

Klick klick!

22 februari 2012

Beställt på bokrean

Jag går sällan på den fysiska bokrean utan håller mig till nätbokhandlarna för bekvämlighetens skull. I år hade ju Bokus så bra deals på engelska pocketböcker (19-29 kr!) att det blev ett gäng såna:

Tim Butcher et al - Because I am a Girl
Patrick Woodrow - First Contact
Richard Montanari - Kiss of Evil
Richard Montanari - The Devil´s Garden
Kathy Reichs - Mortal Remains
Tom Bale - Skin and Bones
Glenn Cooper - Tenth Chamber
Brunonia Barry - The Lace Reader
Colleen McCullough - Too Many Murders

På Adlibris blev det en reabok och en till fullpris (men de kostade ändå lika mycket...):

Sys Fredens - Börja virka
Elisabeth Norinder - Sticka

Jag har nämligen börjat sticka och virka så smått, bland annat har jag virkat en mössa eftersom min gamla gick sönder och nu stickar jag på ett par pulsvärmare. Är det åldern, kanske? Inte långt kvar nu innan jag blir en riktig kulturtant - det som krävs är väl ett par katter och en garderob från Gudrun Sjödén.

17 februari 2012

Greig Beck - Beneath the Dark Ice

Min fascination för arktiska miljöer slog till igen när jag besökte SF-bokhandeln i höstas; med hem följde alltså Beneath the Dark Ice som utspelar sig på Antarktis - eller snarare under Antarktis - i en urgammal stad, byggd av en uråldrig civilisation, på den tiden då Antarktis inte var täckt av is...

Detta är den första boken om supersoldaten Alex Hunter, som efter en skottskada i huvudet utvecklat vad man bara kan kalla superkrafter. Jag vet inte hur gammal Greig Beck är, men mentalt är han en tonåring som skrivit in en glorifierad version av sig själv i en actionfylld skräck/äventyrsroman - Alex Hunter är så fantastisk på alla sätt och vis att det är nästan löjligt. Visserligen får han ibland nästan okontrollerbara raseriutbrott, men till och med dessa kan han använda till sin fördel när skurkarna ska bekämpas.

Anyways! Boken börjar med Becks version av vad som hände med nybyggarna på Roanoke Island år 1587 (allihop försvann utan ett spår, utom ordet Croatoan inkarvat i ett träd - ett äkta historiskt faktum) och hoppar sedan till en forskningsexpedition på Antarktis i modern tid. Hela expeditionen försvinner (hör och häpna!) och ett räddningsteam bestående av några andra forskare samt Alex Hunter och hans team av bad-ass kommandosoldater skickas dit för att lista ut vad som hänt.

Teamet hittar en uråldrig stad, utdöd sedan länge, under isen. Arkeologiprofessorn Matt Kerns är överttygad om att civilisationen som en gång bebodde staden gick under och de överlevande flydde ut i världen, därigenom skapande myten om Atlantis. Men vad orsakade undergången, och varför försvann den första forskningsexpeditionen?

Efter att ha läst At the Mountains of Madness så kändes plotten ganska välbekant. Beck har studerat sin Lovecraft! Det här är en lättviktig YA-skräckis/äventyrsroman med Cthulhu-vibbar, och först var jag inte alls imponerad men ju mer jag läste desto mer ville jag läsa. Ett ganska bra betyg i slutändan alltså även om man inte ska förvänta sig något litterärt mästerverk. (Dock tillräckligt bra för att jag ganska omgående skulle köpa bok två, Dark Rising).

Tom-All-Alone´s

London, 1850. Fog in the air and filth in the streets, from the rat-infested graveyard of Tom-All-Alone's to the elegant chambers in Lincoln's Inn Fields, where the formidable lawyer Edward Tulkinghorn has powerful clients to protect, and a deadly secret to hide. Only that secret is now under threat from a shadowy and unseen adversary - an adversary who must be tracked down at all costs, before it's too late. Who better for such a task than young Charles Maddox? Unfairly dismissed from the police force, Charles is struggling to establish himself as a private detective. Only business is slow and his one case a dead end, so when Tulkinghorn offers a handsome price for an apparently simple job Charles is unable to resist. But as he soon discovers, nothing here is what it seems. An assignment that starts with anonymous letters leads soon to a brutal murder, as the investigation lures Charles ever deeper into the terrible darkness Tulkinghorn will stop at nothing to conceal.

Inspired by Charles Dickens' masterpiece "Bleak House", "Tom-All-Alone's" is a new and gripping Victorian murder mystery which immerses the reader in a grim London underworld that Dickens could only hint at - a world in which girls as young as ten work the night as prostitutes, unwanted babies are ruthlessly disposed of, and those who threaten the rank and reputations of great men are eliminated at once, and without remorse.

Inte nog med att den lät grymt spännande, den är jäkligt snygg också! ;)

12 februari 2012

När man inte har nåt bättre för sig

Vad är det med bokbloggare och enkäter egentligen? Den här hittade jag hos Lyran.

Senast lästa: Senast utlästa är Revolvern av Marcus Sedgwick, men jag slalomläser just nu Banquet for the Damned av Adam Nevill och Juggernaut av Adam Baker.

Senast köpta bok: Nio förhandsbokningar på Bokus (en bok var slut i lager, grrr) och två på Adlibris. Senast levererade böckerna var Juggernaut samt Dark Rising av Greig Beck.

Senast lånade bok: I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra av Pontus Herin.

Senast fådda bok: Hm... den var lite knepigare, faktiskt. Jag minns inte. Eller, jo, senaste recensionsexemplaret var Autogenesis av David Sikter (från Wela förlag).

Favoritbokhandel: Fysisk bokhandel: SF-bokhandeln. Nätet: The Book Depository.

Favoritbibliotek: Mitt eget, förstås. ;) Råneå bibliotek!

Antal lånekort: Två. Luleå folkbibliotek och Piteå folkbibliotek. Lånekortet från LTU:s universitetsbibliotek borde vara utgånget sen länge...

Använder som bokmärke: Bokmärken! Mest från biblioteket, vi har såna där med öppettider/kontaktuppgifter etc. Annars får man med ett bokmärke med varje beställning från Book Depository också, med praktisk information på. T.ex. hur man omvandlar Fahrenheit till Celsius och sånt.

Favoritfärg på bok: Glittrig.

Favoritmat/snacks vid läsning: Hm... ost? Eller mackor.

Favoritdryck vid läsning: Te.

Favoritställe att läsa på: Soffan.

På den sidan hålls jag i den bok jag läser just nu: 157 i Banquet for the Damned, 112 i Juggernaut.

Den här boken köper jag till en förälder: Vems förälder? Min? Jag har köpt Otherland-serien av Tad Williams till min mor, men de två sista böckerna på svenska går inte att få tag på längre. Har också gett henne Deverry-serien av Katherine Kerr, men samma sak där - flera böcker som inte går att få tag på. (Nån som vill sälja?)

Den här boken köper jag till min bästa vän: How To Be a Woman av Caitlin Moran!

Den här boken köper jag till en partner: Jag försöker och försöker, men han spelar bara datorspel. (Han läste dock mycket mer som tonåring, mest fantasy och SF.) Har bl.a. gett honom Game of Thrones-boxen samt 1984 av George Orwell. 1984 har han faktiskt läst ut nu också - det tog bara... två år?

Favoritgenre: SF, skräck och viss sorts fantasy.

Favoritformat: Pocket.

Författarfavorit: China Miéville, JRR Tolkien, Clive Cussler, Terry Pratchett, Dorothy Sayers, Maria Lang. Bland annat.

Den tjockaste bok jag läst: Det är nog ganska jämnt skägg mellan Det och Borta med vinden.

Den tunnaste bok jag läst: Bra fråga! A Christmas Carol, kanske?

Favoritljud när du läser: Tystnad.

Favorittidning: Jag läser sällan tidningar, men prenumererade på Camino förut.

Prenumererar på: Ingenting just nu. Har (som sagt) prenumererat på Camino samt Nemi.

Favoritbokblogg: Dark Places, Bokstävlarna, Bokbabbel m. fl.

Mitt bästa bokminne: Hm... Troligen någon av alla de gånger jag läste något som kom att bli en favoritbok.

Senaste bokfyndet: Alla förhandsbeställningar på Bokus. 19 kr för en engelsk pocket?!

Senaste impulsköpta bok: En bok om virkning som följde med i korgen tillsammans med en reabok på Adlibris.

En bra bok att ge bort: How To Be a Woman.

Bokgenre som jag undviker: Chick lit, romantik, diskbänksrealism.

Så gör jag med böcker som jag inte vill ha längre: Jag moochar bort dem, säljer på Bokbörsen eller i värsta fall (om ingen annan vill ha dem) skänker till Röda korset.

Så här håller jag koll på vad jag läst: Bloggen samt exceldokument.

Så här sorterar jag min bokhylla: Alfabetisk ordning efter författarens efternamn, förstås.

Nästa bok jag ska läsa: Eftersom jag började med Juggernaut redan innan jag avslutat Banquet for the Damned så vet jag faktiskt inte. Borde förstås läsa nån av alla de biblioteksböcker jag har hemma...

10 februari 2012

Fredagsenkät från Dark Places

En liten enkät jag hittade hos Helena:

Vad läser du just nu?

Banquet for the Damned av Adam Nevill.

Bokens första mening:

"It is a night empty of cloud and as still as space."

Hur fick du tag på boken (köpt/lånat, etc)?

Köpt. Det kan ha varit på SF-bokhandeln men troligare är att jag köpt den på nätet. Den har stått i hyllan ett tag...

Vad tycker du så här långt?

Språket är ganska tungt, faktiskt. Eller så är det jag som är van vid lättlästa YA-böcker. ;) Men den är bra, so far. Efter 150+ sidor har det faktiskt börjar hända saker också.

Vad tänker du läsa sedan?

Det lutar åt Juggernaut av Adam Baker, eftersom jag velat läsa den sen jag läste Outpost i oktober. Och den kom från Book Depository igår. (Tyvärr i ett irriterande storpocketformat.)

8 februari 2012

Moar books!

Det går att förhandsbeställa böcker på bokrean på både Adlibris och Bokus. Farligt! Jag har förhandsbokat tio - nedbantat från 16 - böcker på Bokus (samtliga är engelska pocketböcker, vilket är det enda som är värt att köpa på rean) för sammanlagt 210 spänn, samt en bok om stickning på Adlibris. En icke-reabok (om virkning) följde också med, men den hade samma pris som reaboken så det blev ganska billigt ändå.